...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Saturday 12 January 2008

Lebih Baik Berdoa Daripada Tak Berdoa!

Beberapa hari lepas, aku terima beberapa email - doa awal muharam. Terima kasihlah. Kemudian aku dengar adalah pihak yang menyebut bahawa doa awal muharam ini tak ada dibuat oleh Rasulullah s.a.w. Ini bidaah! Sesat! dan sebagainyalah. Alahai lemahnya otak fikiran yang asyik berdebat soal tak ada kena mengena untuk membangkitkan semangat dan kesedaran umat. Tak habis-habis sesat dan menyesatkan orang lain. Bukankah lebih baik berdoa daripada tidak berdoa!
Aku bukanlah anti atau pro pada golongan Wahabi ataupun nak kritik Ibn Taimiyyah. Dua-dua adalah ulama penting yang membuat reformasi. Tapi bila ada orang kutuk semacam dengan mengatakan dua ulama itu sesat - kenapalah mudahnya menyesatkan orang lain dengan menghukum sesat pada orang yang berjasa pada Islam. Aku fikir ini mungkin akal budak nakal yang belum akil baligh!
Kritik untuk memang dibenarkan. Kerana melalui kritikan, kita boleh memperbaiki diri dan berada pada landasan kehidupan yang betul. UMNO kuat kerana dikritik hebat oleh parti pembangkang lain - bagi mengekalkan kuasanya, mereka mesti mengambil kira semua itu. Begitu juga, PAS kuat kerana bersedia menerima kritikan. Apabila kedua-dua parti saling kritik mengkritik - hasilnya mereka mengetahui kelemahan mereka sendiri dan mestilah ada usaha untuk memperbaiki.
Jangan takut kritik tapi hindari terlalu cenderung untuk menghukum.

No comments: