...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Monday 21 January 2008

Allah Made Me Funny!

Melawak juga boleh dijadikan saluran untuk menyampaikan Islam? Ya. Begitulah adanya kepada tiga pelawak Muslim British; Moss, Azeem dan Azhar Osman. Sambil ketawa mendengar jenakanya, mereka menyampaikan mesej kepada pendengar yang tidak mengira kaum dan agama. Sesuai untuk seisi keluarga menontonnya. Mereka buat persembahan macam buat konsert. Dengan tema `Allah Made Me Funny' itu mereka tidak takut kehilangan penonton atau peminat. Bahkan, ini menambahkan keingingan masyarakat mengikuti persembahan mereka. Mereka telah mengadakan persembahan di kebanyakan negara seperti Canada, Australia dan Amerika.
Maafkan kalau ingin membandingkan pelawak di Malaysia - lawak kelas ketiga. Memang ketawa melihat jenaka mereka tetapi jenaka yang mempamerkan kedunguan masing-masing. Kita memang ramai bakat menjadi pelawak tetapi untuk menjadi seperti mereka bertiga, pelawak mestilah memahami sosiobudaya dari persepektif Islam. Mereka terjemahkan kehidupan harian masyarakat dari perseptif Islam supaya dapat dijadikan panduan kepada penonton.
Untuk mengetahui lebih lanjut, sila layari Youtube; Allah Made Me Funny.

No comments: