...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Friday 11 January 2008

Berdialog dengan non Muslim

Salah satu masalah berbincang dengan non-Muslim adalah kita terlebih awal membina halangan dengan mereka untuk berbincang. Antara halangan kita adalah kita menganggap mereka adalah salah dan perlu diperbetulkan. Ini bukan bermakna kita membenarkan iktikad mereka terhadap pegangan mereka selama ini.

Mereka seolah-olah dibicarakan bila berbincang dengan kita. Seolah-olah mereka sudah berada di kandang orang tertuduh. Mereka perlu menjawab pertuduhan yang kita berikan.

Untuk permulaan, rasanya adalah lebih baik kita membincangkan perkara-perkara yang dipersetujui sama. Carilah persaman di dalam perbezaan yang wujud. Ketepikan dahulu perbezaan kita. Ia hanya menambahkan jurang perbezaan dan menjadikan mereka semakin jauh. Wujudkan keyakinan dan persefahaman sebagai mukadimah kepada persoalan-persoalan yang lebih serius. Bincang saja soal kenaikan harga minyak masak. Bincangkan soal peperangan yang tak henti-henti. Atau bincang soal Beckham nak sertai Arsenal. Bincanglah dengan menghargai pandangannya. Bincanglah sesuatu isu yang sememangnya kita kuasai dan enjoy dengannya.

Sewaktu kami menghadiri kelas English, tutor kami, Linda meminta kami memberikan pandangan mengenai sesuatu isu. Kamipun berilah pandangan. Masing-masing memberikan yang pro dan kontra sesama kami. Semua diulasnya dengan kata-kata; brilliant, good, excellent, okey.......semuanya dipuji. Abis tu……mana yang salah? Mana yang betul? Kawan aku cakap; itulah cara orang Barat menghargai pandangan orang lain. Mereka tidak membuat keputusan dalam menentukan siapa yang betul dan siapa yang bersalah. Aku fikir kita perlu menilai kembali cara kita berfikir dan menilai.

Contohnya kalau dalam kontek budaya orang kita, persoalan begini selalu terdengar: `dia tu UMNO atau PAS’, `dia tu sokong siapa’, `dia tu orang kita atau jamaah lain’, `dia tu …..’ atau lebih ironinya, apabila berlaku kemalangan; `Melayu ke Cina ke India?’ Fikiran kita sudah dikotak-kotakkan mengikut garisan yang kita bina.

Persoalan keTuhanan dan Jesus mengikut Kristian dan Islam terlalu akademik untuk dibincangkan. Bincangkan sahaja bahawa Jesus adalah juga nabi kita. Antara kita dengan Kristian mempunyai nabi yang sama. Memang dari segi syariatnya berbeza namun sekurang-kurangnya mereka juga berbangga kita mengakui Jesus itu sebagai nabi kita. Manakala persoalan yang selanjutnya, aku fikir bukan waktu untuk kita membincangkan perbezaan yang wujud.


Jika Jesus menganjurkan kebebasan daripada perhambaan manusia sesama manusia kepada menjadi hamba Allah s.w.t., jika Moses menentang kezaliman Firaun, kecekalan Abraham mempertahankan prinsip ia adalah sama seperti Muhammad yang menganjurkan kebebasan, menentang kezaliman dan berpegang pada prinsip. Dalam suasana sekarang, apa yang harus kita lakukan? Ahhhhh lawan sahaja Firaun yang ada! Firaun tak mati, yang mati hanya Ramses!

Berbincanglah dengan bahasa mereka asal sahaja falsafahnya tetap pada prinsip kita. Jangan takut untuk menyebut Isa al Masih sebagai Jesus, Musa sebagai Moses, atau Ibrahim sebagai Abraham. Ia adalah sekadar satu simbol bahasa daripada watak yang sama.

No comments: