...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Tuesday, 15 January 2008

10 pelajaran daripada kebaikan perangai Orang Putih

1. Sentiasa senyum dan tak lokek untuk mengucapkan thank you, lovely, cheers, dan sebagainya.
2. Ramah dan suka bertegur sapa - biasanya topik yang paling menarik adalah cuaca!
3. Bila memandu di jalanraya, mereka suka beri jalan pada orang lain.
4. Jika mereka `highlight'kan lampu bermakna, mereka berikan laluan. Ia terbalik di Malaysia, itu tandanya mereka minta laluan!
5. Menepati waktu.
6. Berterus terang.
7. Utamakan warga tua, wanita dan orang istimewa.
8. Ikut betul peraturan, kalau memandu di jalanraya yang ada simbol kelajuan - kereta pasti berjalan perlahan. 30 mph.
9. Jika Polis trafik nak buat speedtrap, mereka tak perlu menyorok macam di Malaysia. Mereka akan parking di tepi jalan, dari jauh dah nampak. Jika kena saman, memang tak patut. Kat Malaysia, polis trafik pekena pemandu!
10. Menghargai pandangan orang lain walaupun dia tak suka.

Mungkin banyak lagi. Jika ada masa, perlu juga disenaraikan beberapa keburukan depa!

No comments: