...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Tuesday, 12 April 2011

Sarawak Dalam Bahaya

1. Segala kudrat keringat pasti berdarah parah dua tiga hari ini. Carilah ayat dan madu untuk ditanam pada setiap inci bumi Sarawak.

2. PKR ulangilah kalimah `keadilan' pada pengundi. DAP berpidatolah kalian akan tiraninya sang penguasa yang ada. PAS berwiridlah akan kedaulatan Islam.

3. Sementalahan, BN akan meratib pembangunan, pembangunan sebanyak sembilan ratus sembilan puloh sembilan kali di hadapan Sungai Rajang.

4. Penan di hutan belantara memburu rusa, Iban di rumah panjang menganyam tikar, Melanau menanak nasi di rumah kayu, tokey Cina terus mengira duit niaga hari ini.......

5. Sarawak dalam bahaya!

6. Masing-masing pergilah sembahyang. Berdoalah panjang-panjang.

No comments: