...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Wednesday, 27 April 2011

Menghidupkan Utusan Malaysia

1. Utusan Malaysia berasal dari Utusan Melayu yang ditubuhan pada 29 Mei 1939 di Singapura. Kini ibukandung Utusan Malaysia, Utusan Melayu dalam tulisan Jawi sudah ke liang lahat. Bersemadi tak kembali.

2. Demi menghidupkan Utusan Malaysia terus, bangkitkanlah hantu-hantu perkauman dan kesempitan pemikiran agama dan marakkan api kebencian.

3. Long Live Utusan Malaysia!

No comments: