...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Saturday, 9 April 2011

Mengangkat Kembali Pemikiran Pemimpin Silam PAS

1. Setidak-tidak tiga idea besar pemimpin lama PAS yang perlu diperhalusi dalam konteks semasa. Iaitu, idea Dr. Burhanuddin al Helmy tentang idea Melayu Raya dan pandangan Dr. Zulkifli Muhammad mengenai keahlian bukan Islam dan memdayakan budaya baru dalam masyarakat.

2. Kerjasama gerakan Islam atau Melayu serantau seharusnya diperkasakan lagi. Ia tidak dilihat hubungan peribadi pemimpin parti tetapi seharusnya menjangkau kepada pemimpin akar umbi. Manakala idea Dr. Zulkifli Muhammad yang jauh ke hadapan masih belum mampu keluar daripada kerangka pemikiran sempit. Masyarakat bukan Islam secara sosiologinya masih dianggap sebagai ancaman biarpun dari segi politiknya, ia menguntungkan.

3. Budaya pula diberi makna yang semakin sempit. Apabila Bob Lokman masuk PAS, peranannya sebagai penceramah. Seolah-olah ingin dijadikan orator Bang Mat Sabu ataupun Nasaruddin Tantawi.

4. Kembali mengkaji pemikiran pemimpin lama PAS (termasuk Dato Asri Hj. Muda) tidak sesekali menjadikan parti itu mundur.


No comments: