...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Wednesday, 13 April 2011

Demi Keselamatan Kita Bersama

1. Sang kuasawan selalu menjaja betapa usaha membangunkan negara yang aman adalah suatu tekad yang berterusan. Segala dasar, pendekatan dan undang-undang adalah demi kebaikan bersama.

2. Sebaliknya, bagi meneruskan kuasa di tangan kuasawan, dasar, pendekatan dan undang-undang yang menakutkan dan membebal rakyat adalah pilihan utama. Pun demikian, ia dicantikkan dengan ayat berayat agar rakyat pasrah penuh rela.

3. Sementara sebahagian rakyat terus asyik mengira berapa banyak wang dan tanah yang hendak dihimpunkan. Bukan untuk dibawa ke Padang Mahsyar tetapi untuk disumbat dalam usus perut yang membuncit.

No comments: