...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Tuesday, 26 April 2011

Polis Tak Perangkap Lagi!

1. Di UK, cara polis memantau kelajuan pemandu di lebuhraya bagus untuk Polis di Malaysia ambil contoh.

2. Mereka parking van yang ada kemera di tepi lebuhraya. Dari jauh sudah nampak. Dua tiga batu dari van itu, simbol amaran had laju tersedia terpampang di tepi lebuhraya. Memang jarang sekali kami kena saman laju. Kebanyakannya pemandu akur pada peraturan jalanraya. Kamipun terikut cara mereka, berdisiplin bila memandu. Kuranglah pendapatan negara. Kurang saman.

3. Kenyataan Timbalan Ketua Polis Negara, Dato' Khalid Abu Bakar bahawa polis sudah tidak lagi menggunakan kaedah menyorok di belakang tiang dan belukar dalam mengendalikan operasi perangkap laju di jalanraya.

4. Baguslah, kesihan polis yang bertugas.

5. Kesihan juga kat kami yang kena saman.

No comments: