...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Wednesday, 14 September 2011

Kembali Ke Universiti

1. Mengajar kembali di universiti. Kembali memecut kereta di awal pagi bagi memastikan berdiri di hadapan pelajar sewaktu yang ditentukan.

2. Aku masih menaruh harapan mahasiswa di hadapan aku bukanlah budah sekolah menengah yang sekadar menadah hujan yang turun.

3. Kerana aku bukan hujan. Bukan ribut yang membawa angin.

4. Kerana mereka bukanlah tempurung atau tong kosong yang sewenang-wenangnya menyerah kekosongan kepala otak mereka untuk diisi semahu-mahunya.

5. Aku harap tidak sekadar mengapai bintang di langit tinggi.


1 comment:

Nasrullah Jaafar said...

Dr Muhaimin...selamat hari raya aidilfitri..maaf zahir batin.

Mengajar di U mane tu?Malaysian Studies lagi ke?? (^_^)