...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Tuesday, 6 September 2011

Subjek Sejarah Akan Diajar Di Parlimen

1. Sessi Parlimen yang akan datang, masing-masing ahli Parlimen akan mengepit buku Sejarah pelbagai versi untuk mengulangkaji subjek tersebut.

2. Ini berikutan ramai ahli Parlimen masih buta tuli sejarah negaranya sendiri. Meskipun sudah mencapai kemerdekaan 54 tahun, perayaan kemerdekaan tidak lebih seperti sesetengah orang Islam menyambut Nisfu Saaban atau Maal Hijrah. Ritual nasionalis.

3. Berdasarkan falsafah pendidikan yang berakar umbi dari teori Darwin, sebagai mukadimah pelajaran tersebut perlu juga dikupas bahawa manusia berasal dari monyet.

4. Biarlah monyet-monyet belajar tentang sejarah manusia.


No comments: