...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Sunday, 25 September 2011

Naik Bas Untuk Bersama Rakyat?

1. Aku fikir bila DS Najib naik bas mewah dalam ekspedisinya di Perak bukanlah berhasrat nak bersama rakyat. Memanglah PM nak jumpa rakyat. Adapun naik bas macam itu bukanlah tanda ingin menyelami hati rakyat.

2. Aku ingat, media saja buat cerita yang bukan-bukan ni. Mengarut.

3. PM dan MB naik bas itu memang tiada kena mengena dengan isu ingin merasai denyup kehidupan rakyat. Bas sudah ada, naik saja la.

4. Aku pergi ke Ipoh naik bas. Aku boleh kata aku nak merasai denyup jantung rakyat. Tapi pada aku, aku naik bas sebab aku malas nak pandu kereta sendiri.

5. Wartawan biarlah jujur. Jangan nak bodek melampau sangat.

No comments: