...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Thursday, 22 September 2011

Mencipta Istilah Politik Sopan

1. Semua matlamat politik adalah untuk mendapatkan kuasa. Setelah berkuasa, matlamatnya adalah untuk memastikan kuasa itu kekal, meluas dan menunjang ke dalam isi perut bumi.

2. Adapun politik itu memerlukan bahasa sebagai pengantar bicara. Lalu, sang bijak bahasa akan diminta mencipta makna istilah-istilah yang sopan bagi memerdukan tindakan yang brutal.

3. Lalu lahirlah istilah seperti derhaka, darurat dan juga komunis. Penganas, pengkhianat, kafir, murtad, munafik, babi dan sebagainya.

4. Semua itu adalah kesopanan dan kesusilaan dalam berpolitik.


No comments: