...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Thursday, 8 September 2011

Politik Lebih Berkuasa Dari Sang Sarjana

1. Mat Sabu bukanlah sarjana sejarah. Tapi mendengar ceramahnya, lebih separuh adalah cerita sejarah. Tak macam Dr. Ramlah Adam. Prof. Khoo dan ramai pensyarah yang ada di universiti yang khatam berkali-kali kitab sejarah tanahair.

2. Bila Mat Sabu lontarkan cerita sejarah versi kiri, melompat sesetengah makhluk yang bernyawa dan tak bernyawa. Sebenarnya, Mat Sabu dah lama dah cerita benda yang sama. Mengapa sekarang baru jadi isu? He he....he...

3. Ini sekali membuktikan, sejarah dicipta oleh sang penguasa. Orang politik. Sesetengah sarjana sekadar jadi garfu dan senduk untuk mengenyangkan perut dan tembolok sang penguasa.

4. Kalau Pakatan Rakyat memerintah Malaysia, aku yakin silibus Sejarah daripada peringkat tadika hingga ke universiti akan dirombak. Pada ketika itu, sang sarjana dan karyawan universiti akan sekali lagi menjadi senduk dan kole sang penguasa yang baru.

5. Oiiii bangunlah sang sarjana yang terlena lama itu. Tam tam bunyi mercun. Beduk telah berbunyi. Waktu raya sudah tiba! Marilah kita raikan bersama.
No comments: