...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Saturday, 24 September 2011

Membiarkan Melayu Berpecah

1. Bersatu untuk kebaikan dan kebajikan bersama adalah tuntutan beragama. Bercerai, berpisah meskipun tidak baik tetapi dibenarkan dalam agama.

2. Melayu bersatu atau Melayu berpecah bukanlah persoalan penting. Tapi yang lebih utama, bersatu untuk apa dan berpecah untuk apa.

3. Bersatu hanyalah istilah politik. Sebagaimana berpisah juga suatu istilah politik.

1 comment:

Anonymous said...

1.Bersatu demi agama dan bangsa.
2.Bersatu untuk aman serta sejahtera dan berpecah untuk kemusnahan serta kehancuran.
3.Bersatu dan satu banyak beza serta takrifan.