...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Sunday, 11 September 2011

Di Bawah Lindungan Inggeris

1. Akhirnya Hamid, pemuda itu dikebumikan di perkuburaan Maala. Meninggalkan tanahair selepas keciwa bercinta. Mencari cinta yang sebenar di Mekah.

2. Itu akhir sebuah novel nukilan Pak Hamka, Di Bawah Lindungan Kaabah.

3. Rakyat seluruh alam Melayu beruntung kerana selama ini kita menjadi tanah yang dinaungi atau dilindungi kuasa Inggeris.

4. Melayu miskin, papa di tanah sendiri - naungan yang cukup sempurna. Kerana kita tidak sesekali menyebut Inggeris sebagai penjajah.

5. Tapi Inggeris sebagai pelindung.

6. Makin panjang lagi khurafat Melayu.

1 comment:

Aku Adalah Aku Cicit Cokrodepo said...

tahniah di atas tulisan Dr. Teruskan berkarya. Ziarahlah blog saya... http://chivalry-tranquillity.blogspot.com