...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Thursday, 9 October 2008

Wajah Baru, Hati Tetap Sama


1. Tengok depa buat blog – macam-macam dibuatnya. Kadangkala tak da idea. Sekadar mereka-reka design dan tampal gambar. Ceritalah satu persatu kisah di sebalik gambar. Memang menarik. Naik dengki dibuatnya. Aku? No time nak buat tu. Tapi tengah ada moderator sukarela nak buat – hantam sajalah!

2. Moderator tu, anak-anak aku. Dari dia orang buat blog dia macam-macam, lebih baik buat untuk bapanya.

3. Nak tukar stail tulis – ikut macam Tun Mahathir. Senang. Tapi isi tetap berbeza.

4. Time ni, isteri aku balik Malaysia – bapa mertua aku sakit – kena strok. Masuk ke Hospital Kota Bharu. Teringat waktu dia jaga arwah bapa aku yang menghadapi kanser, aku merasai betapa waktu itu – hati seorang bapa yang sedang sakit. Wajah dan usapan tangan kita adalah terapi buat mereka. Bapa dan mak kita ada satu. Maka hargailah – meski tiada harga yang boleh dibayar. Apatah lagi sehelai tiket flight!

5. Jangan lokek untuk berkorban demi bapa dan mak kita. Malu jika disingkap silam yang sarat perjuangan membina keluarga oleh bapa dan mak kita. Time raya, depa tak pakai baju baru - anak-anak diutamakan. Time anak di asrama kenyang - mak bapa entah lapar entah berpuasa. Anak-anak kadangkala tak tau atau tak ambil kisah. Itulah kisahnya si Tanggang.

6. Apapun doakan kesihatan dan keselamatan semua bapa dan mak kita.

No comments: