...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Wednesday, 22 October 2008

Bukalah Pintu Kebenaran!

1. Hujung minggu lepas ke Prague, Czech Republic yang dulunya sebuah negara komunis. Kini dikhabarkan rakyatnya menikmati erti demokrasi dan kebebasan yang kononnya dulu tiada. Belum sempat untuk membezakan antara kesan tinggalan pemerintahan feudal Bohemian Empayar, Komunisme dan juga sekarang.
2. Kita perlu buka pintu itu untuk mendapatkan semuanya. Jangan baca akhbar atau buku semata. Apatah lagi sekadar menadah telinga buta ini!
3. Tapi yang pastinya, aku sudah ada idea untuk kupasakkan pada lantai bumi ini.

4. Bukankah manusia itu sentiasa cuba menguasai manusia lain? Atau manusia itu sekadar berdiam diri untuk dikuasai dan langsung menjadi hamba?

5. Bukakanlah pintu itu! Atau aku sendiri yang perlu membukanya?

No comments: