...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Tuesday, 28 October 2008

Berkongsi Fikir Dengan Anak Muda


1. Kini semakin kurang untuk meluangkan waktu, bertemu lutut dengan anak-anak muda. Tidak seperti dulu di tanahair. Bertapa. Uzlah. Macam begitulah kira-kiranya.


2. Bercakap tentang jiwa muda yang selalu menongkah arus, mencari dan mencipta. Memanglah menyeronokkan. Terasa semakin muda. Yang muda sahaja memasuki syurga. Alangkah bahagianya dan beruntung pemuda. Muda hanya sekali.


3. Cerita tentang cita-cita, cinta dan citra pada dunia.


4. Sembang pasal luka dan nanah bangsa. Susah anak muda yang boleh berbicara begitu melainkan asyik dengan muzik, sukan, gosip, politik, pelajaran yang membosankan.


5. Mereka anak muda sering menyimpulkan yang mudah. Tidak takut risiko. Oleh sebab itu, mereka buat apa tanpa banyak fikir. Beza orang tua. Mereka terlalu banyak fikir - sampai tak terbuat. Katanya, mereka banyak makan garam. Mereka ibarat kelapa tua. Banyak santannya. Begitulah. Lalu anak muda kekurangan garam dan tidak lemak. Setiap tindakan anak muda selalu dianggap tidak enak, kurang selesa, menganggu status quo dan .......


6. Sejarah dan pengalaman selalu mengikat pemikiran dan tindakan. Meskipun penting untuk panduan. Namun yang lebih utama adalah mencipta sejarah dan mencari pengalaman. Jangan takut.... Bukan anak muda jika tidak melakukan silap dan tiada kekurangan dalam diri mereka.


No comments: