...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Thursday, 13 December 2007

Tangkap! Tangkap! Tangkap!

Siri penangkapan rakyat Malaysia kembali bermula. Satu tangkapan demi tangkapan sudah, sedang dan akan dibuat. Setakat dua tiga hari kebelakangan ini - kira-kira 40 orang sudah ditangkap termasuklah kanak-kanak yang berumur 13 tahun (Abdul Muhaimin Roslan). Ahhhh kita senama. Ok.ok tak apa. Teruskan.

Pada orang yang kena tangkap - ia tidak melemahkan. Tapi orang yang melihat orang lain kena tangkap mungkin ada yang semakin menjadi kecut dan menganut ajaran takusisme. Manakala yang satu lagi mungkin bertambah marah dan bersemangat - kerana tak kena tangkap!

Tangkap!

Tangkap!

Tangkap!

Biar atas nama apa pun. Jangan hitung lagi berapa lokap yang ada. Jangan hitung apa Akta dan Peruntukan mana yang hendak didakwa. Tangkap dulu. Soal lain, kemudian kira.

Tangkap demi penangkapan menunjukkan kesabaran sang penguasa sudah berakhir. Nampak seolah-olah mereka gagah tapi mereka dalam payah yang amat. Nampak mereka kuat tapi sebenarnya sedang menuju nazak.

Hanya kita yang bebas - perlu menangkap jalan-jalan ke arah perubahan yang membolehkan kita bebas dari penjajahan minda dan kerangka rasa takut yang panjang.

No comments: