...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Monday 3 December 2007

Polis UK Masuk Ke Rumah Kami!

Baru sebentar tadi, polis masuk ke rumah kami. Kerana kami bukan orang bersalah - oklah. Mereka datang kerana mereka dapat laporan ada dua orang `menceroboh' masuk ke pintu pagar belakang rumah kami. Haaaa? Isteri aku sejak tadi ada di dapur memasak untuk makan tengahari ni. Tak nampak apa-apa pun. Polis kata dalam 20 minit yang lalu. Kami kata tak perasan. Ok tak apa, kata polis tu yang berpuas hati selepas memeriksa pintu belakang rumah kami.

Cuma nak kongsi pengalaman. Kira-kira cekap ke atau peka ke atau betul tindakan polis tu berbanding dengan polis Malaysia?

No comments: