...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Wednesday, 19 December 2007

Pembunuhan Melayu Tak Ternama

Sekali lagi aku bercakap soal bangsa. Ah....sekali pandang macam sealiran puak ultra nasionalis. Sekali baca, semacam nak jadi jaguh bangsa sendiri.


Pembunuhan terhadap orang-orang Melayu yang tak ternama dan bernama sudah berlaku sejak zaman berzaman. Sejak orang Melayu mengenali pemimpin dan yang dipimpin. Duduk sekampong. Tinggal semuara. Hidup di tepi sungai. Berkeluarga di lembah. Barangkali begitu.


Rasanya dah jemu cerita tentang Hang Jebat, Laksamana Bentan ataupun Hang Nadim di Temasik. Rasanya pun dah jemu dengar cerita Tok Janggut, Dato' Maharajalela dlll. Ceritanya sama je. Orang Melayu yang tak ternama itu dibunuh oleh kuasa orang Melayu yang ternama.


Yang aku maksudkan orang ternama adalah merujuk kepada mereka yang diberi tempat dalam kitab sejarah ataupun ada metos`kehebatan' yang diwariskan kepada generasi hari ini. Manakala orang yang tak ternama - tentulah sebaliknya; orang yang adanya tak menambah, tiadanya pun tak mengurang. Pendikata, orang biasa-biasa.


Pembunuhan terhadap rakyat Melayu oleh pemimpin Melayu masih berlaku hingga hari ini. Satu demi satu rakyat Melayu dibunuh secara senyap dan terbuka. Cuma sedar tak sedar. Pembunuhan senyap ialah racun yang menjalar ke seluruh urat saraf tubuh Melayu itu sendiri.


No comments: