...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Sunday, 14 August 2011

Ramadhan Bulan Merdeka

1. Secara kebetulan, Ramadhan tahun ini jatuh pada Ogos yang menjadi bulan meraikan ulang tahun kemerdekaan negara.

2. Tapi Tuhan tidak cipta sesuatu dengan sekadar kebetulan. Ada sesuatu yang ingin disampaikan dari setiap kejadian.

3. Ramadhan adalah bulan memenjarakan segala iblis dan syaitan dan diberikan manusia merdeka daripada pengaruh pujukan berbisa sang iblis.

4. Adapun nafsu adalah sebahagian dalam diri manusia sebagaimana jasad, rohani dan akal. Sepanjang Ramadhan, nafsu dikekang melalui ibadah yang berpanjangan dan berterusan.

5. Bila begitu, merdekalah kita!

No comments: