...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Wednesday, 24 August 2011

Politik Mercun Raya

1. Mercun, meriam tanah ataupun meriam katak adalah fenomena biasa menjelang hari raya. Tiba-tiba sahaja berdentum bunyi melantak kesunyian malam. Tidak kira di desa ataupun di kota.

2. Inilah waktunya, jari tangan terputus angkara ekspriment mercun yang tak menjadi.

3. Percayalah, seminggu dua lepas takbir raya tamat, hilanglah demam mercun atau meriam. Masing-masing menjadi lebih waras dan kembali normal.

4. Samalah dengan percakapan orang politik, dentuman dan percikan api mereka berapi-api hingga terbakar dan membakar kedinginan siang dan malam.

5. Mereka tidak pernah berhenti. Mercun politik berterusan. Meriam politik terus hala menghala sesama mereka bagi mempamerkan siapa yang lebih berdengung bunyinya.

6. Sempena raya ini, halakan sekali lagi meriam pada mereka. Kirimlah salam aidil fitri, maaf zahir batin. Meriam perdamaian. Politiknya begitulah.

No comments: