...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Monday, 15 August 2011

Malaun Politik

1. Politik itu pelbagai. Terkadang boleh bercampur antara dosa dan pahala. Kebijaksanaan sangat diperlukan untuk meniti jambatan sehalus rambut.

2. Adapun, destinasi politik adalah untuk memperolehi kuasa. Sedangkan kuasa itu terlalu mudah untuk disalahgunakan.

3. Lalu, lahirlah malaun politik yang bertindak melebihi tatacara haiwan liar yang membunuh tanpa kasihan. Tidak lagi menggunakan pantun seloka dan budibicara yang sopan. Malaun politik akan mengaum menunjukkan taringnya nan tajam.

4. Malaun politik suka mencari kawan untuk dijadikan penyokongnya. Bukan rakan berburu, apatah lagi rakan makan setalam. Jika dapat mangsa tergolek lazat, malaun politik bersedia bertarung dengan kawan sendiri.

5. Hari-hari malaun politik berfikir, siapa lagi yang menjadi mangsanya.

No comments: