...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Tuesday, 30 August 2011

Komunispun Beraya Juga

1. Abang Mat Sabu jangan bimbang. Saman mungkin boleh menang. Akan tetapi sejarah komunis selama akan hitam selegam-legamnya dalam buku Sejarah. Itu silibus dari tadika hingga universiti di Malaysia.

2. Puak nasionalis biasa bersamping lengkap songkok hitam tinggi melangit. Puak tradisionalis pula, lilit serban menutup kepala yang tak berambut atau berambut uban. Puak sekularis kapitalis meraikan dengan mengedarkan sampul berisi wang untuk undi.

3 Puak-puak arwah Rashid Maidin beraya di Selatan Siam bagaimana? Ohh mereka juga beraya macam kita.

4. Selamat hari raya puak-puak Komunis seMalaya. Hentikah perang.


No comments: