...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Tuesday, 23 August 2011

Melayu Yang Terjajah

1. Menanti detik hari untuk menyambut kemerdekaan tidaklah semeriah menunggu tabuh Hari Raya berbunyi.

2. Makna merdeka kini lebih kepada pensejarahan politik.

3. Hakikatnya, rakyat masih terpenjara dalam belenggu kemiskinan dan ketakutan yang panjang. Dari Pak Mat penjemur ikan masin hinggalah Pak Professor yang berfikir tidak habis. Kesemua terjajah dalam lingkaran kebergantungan kepada sang penguasa.

4. Apalah malang nasib pelajar di Universiti al Azhar yang mendapat biasiswa daripada Yayasan Terengganu diberikan surat tunjuk sebab. Apalah malang pelajar Melayu yang mendapat `elaun' terpaksa menutup mulut semata-mata sekeping cek yang bernama hutang pendidikan.

5. Malang sungguh nasib peniaga Melayu yang mendirikan warung di tepi jalan, terpaksa berhadapan saman Majlis dan tekanan sang penguasa.

6. Marilah kita laungkan MERDEKA seberapa banyak kali. Muga mendapat pahalanya (jika ingin mencari pengajarannya).

No comments: