...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Thursday, 25 August 2011

Kembali Beraya di Tanahair

1. Sudah lima kali meraikan Aidil Fitri di perantauan. Dan empat kali berRamadhan di tempat orang. Tibalah kini meraikan keramatnya bulan mulia ini di tanahair sendiri.

2. Memanglah ada beza, ada yang sama jika hendak dilihat antara Malaysia dengan UK.

3. Berbaju Melayu dan berkurung kebaya kelihatan bergaya meskipun tidak begitu sesuai terutama pada musim dingin. Tapi kerana, hendak mempamerkan betapa tebalnya keMelayuan, maka sarungkan juga pakaian tradisi kita.

4. Biarpun makanan tradisional seperti ketupat, lemang, rendang kini mudah didapati di sini (dibungkus mengikut teknologi terkini), ia tetap tidak sama dengan di tanahair.

4. Apapun, semua itu tetap bumi Tuhan.

5. Selamat hari raya, maaf zahir batin.


No comments: