...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Monday, 24 November 2008

PAFA: Bola dan Bulan


1. Tahniahlah kepada barisan kepimpinan baru PAFA (Persatuan Bolasepak Perak) yang kini diketuai YAB. Dato' Seri Ir. Hj. Nizar Jamaluddin dan dibantu beberapa pimpinan PR dan ahli majlis lain.

2. Dari segi politiknya, memang patut orang politik ambil alih kepimpinan PAFA. Aku tengok nama-nama yang menang di peringkat daerahpun kebanyakan adalah pemimpin politik juga - samada kiri ataupun kanan.

3. Orang sukan atau kaki bola hanya pandai bermain bola, gelecik bola dan jaring gol. Sayangnya tidak ramai yang boleh mengawal permainan bola di luar stadium. Inilah masalah ahli sukan kita. Mereka hero di padang sahaja.

4. Aku teringat bagaimana Michael Platini (Perancis), Frank Beckenbauer (Jerman) dan sebagainya pemain di Barat (negara maju bolasepak) yang menguasai FIFA dan Kesatuan Bolasepak Eropah. Orang politik terpaksa akur permainan politik ahli sukan. Ini terbalik di Malaysia. Segala-galanya diserahkan kepada ahli politik.

5. Sekali lagi aku bilang - aku sokong ahli politik kawal semuanya untuk penguasaan politik masa hadapan. Demi survival politik.

6. Tapi belum tentu pada bidang sukan.

7. Teringat pula pada lagenda Syed Ahmad dan Ghani Minhat (gambar di atas). Di manakah mereka?

No comments: