...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Saturday, 22 November 2008

Menyambut Tangan Yang Memimpin dan Dipimpin

1. Kepimpinan bukan soal kedudukan, walaupun itulah yang difikirkan selalunya. Apabila bertanding di dalam PRU atau pemilihan parti atau pertubuhan, alasannya jawatan itu akan memudahkan misi perjuangan dilaksanakan. Itu separuh benar.

2. Kepimpinan bukan soal kemahiran atau bakat kebolehan, walaupun memang itu satu keperluan.

3. Kepimpinan adalah satu hubungan antara yang memimpin dan yang dipimpin. Hal ini tidak sukar sebelum berkuasa. Tetapi selepas berkuasa, ia sebenarnya agak sukar.

4. Kesukaran itu wujud kerana pemimpin akan menghadapi 1001 hubungan lain dan terpaksa membuka laluan kepada mereka yang sebelum ini tiada hubungan. Ini yang menyebabkan timbulnya, habis manis, sepah dibuang atau kera di hutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan.......

5. Inilah yang kadangkala, pengikut tidak faham dan keciwa kepada pemimpin mereka. Hal ini jika berlaku akan menyebabkan sokongan terhadap kepimpinan akan merosot dan boleh menjejaskan kredibiti pemimpin itu sendiri.

6. Oleh itu, perhubungan pemimpin dengan pengikut mestilah dinamik. Segala strategi, skill, kaedah ataupun tindakan pemimpin akan sia-sia jika tidak wujudnya hubungan dan persefahaman yang baik.

7. Aku bercakap soal pemimpin Pakatan Rakyat yang hari-hari dihakiskan keyakinan kepimpinan mereka samada melalui serangan musuh mereka ataupun kealpaan pemimpin itu sendiri. Dan satu perkara lagi, keyakinan itu dihakis akibat daripada kematangan pengikut itu sendiri memahami erti kepimpinan. Ingat, Ceaser digulingkan oleh pengikut setianya - Brutus.

No comments: