...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Thursday, 20 November 2008

Apa Sudah Jadi?

1. Kawan aku beritahu, tengok TV3. Cerita tentang MB Kedah yang.......

2. Soal itu betul atau tidak, bukan penting. TV3 ada peranannya sendiri. Seperti bloggers pada hari ini, wilayah pengaruh mereka sudah semakin luas.

3. Kalah Ketua Cawangan atau Bahagian yang hanya bermodalkan politik wang atau ayat-ayat suci al Quran jika bertanding dengan blogger kecil-kecilan.

4. Menjadi pemimpin yang mahu mendengar dan menghargai suara rakyat dan pengikut sebenarnya sukar. Terlalu sukar bila sudah berkuasa.

5. Tetapi kata Max De Pree, `The first responsibility of a leader is to define reality. The last is to say thank you'.

6. Para pemimpin dan pengikut perlu berhati-hati antara idealisme perjuangan dengan realiti yang ada.

7. Bukankah hikmah itu adalah sesuatu yang ditinggalkan oleh umat? Jika temui, ambillah.

No comments: