...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Sunday, 2 November 2008

Kenapa Raja-Raja Melayu Dulu Macam Tak Bijak?

1. Bila kita selak balik sejarah Raja-raja Melayu dulu, terasa mengapa mudahnya mereka kena tipu hidup-hidup.

2. Memang ada Raja-raja yang bijaksana dan berhemah. Ada bukan tak ada. Terutama Raja-raja yang berilmu, ada pendidikan.

3. Mungkin kerana kuasa yang terlalu banyak pada mereka, sehingga penyelesaian masalah tidak menggunakan fikiran. Atau dikelilingi oleh para penasihat dan pembesar yang kurang akal fikirannya?

4. Budak-budak kecilpun kalau mereka baca sejarah, merekapun tak faham mengapa Raja-raja Melayu dulu begitu lakunya.

5. Paling yang agak dekat dengan kita - contoh Perjanjian Pangkor, Penyerahan Singapura dan Pulau Pinang.

6. Bila aku sampai kat UK, ada satu yang memungkinkan aku boleh terima cara Raja-raja Melayu berfikir.

7. Pegawai British cukup diplomatik, romantik, beretika, berdisiplin dan akhir sekali Raja-raja Melayu sendiri yang kena belit dengan kelemahan sendiri.

8. Untung Raja-raja Melayu berakyatkan orang Melayu yang setia tidak berbelah bahagi. Tambahan pula ada setengah ulama dan bijakpandai yang membenarkan kezaliman Raja.

No comments: