...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Saturday, 29 October 2011

Bahaya Dari Gunung

1. Gunung Semanggol sepertilah juga gunung-gunung lain yang menghijau dan lebat dengan tumbuh-tumbuhan.

2. Gunung itu tidak pernah berubah. Berkurun-kurun gunung itu diam berdiri. Kaku.

3. Lebih 60 tahun lalu, di kaki Gunung Semanggol itu meledak kebangkitan umat di bawah asuhan Ust. Abu Bakar Bakir dan guru di Ehya' AsSyarif Gunung Semanggol. Mencabar British. Mengugat aristokrat Melayu.

4. Hari ini, lanjutan perjuangan HizbulMuslimin yang diharamkan British dan pengistiharan darurat ditubuhkan sebuah parti yang menjadi wadah orang Melayu membawa panji Islam. Itulah PAS.

5. Yang beberapa ketika sebelum itu, pengasas UMNO Dato' Onn Jaafar melaungkan - 'hubaya-hubaya bahaya dari gunung'.

6. Selepas kubeli sebungkus air cendol di bawah pokok berhampiran pekan Gunung Semanggol, sempat kusinggah sebentar madrasah yang pernah mencatat sejarah itu. Tengahari itu, aman. Gunung sepi.

7.

2 comments:

wan syafiq said...

7. ...kosong...

memang sengaja dibiarkan kosong?

Martyr said...

hubaya tu apa maksudnya?