...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Friday, 21 October 2011

Ilmu Tanpa Jiwa

1. Pelajar yang cemerlang dalam peperiksaan akan ditawarkan memasuki aliran sains. Yang kurang, terpaksalah ambil baki-baki subjek dalam aliran sastera.

2. Biarpun pelajar diberikan pilihan tetapi realitinya tidaklah begitu berlaku sangat.

3. Dalam hampir seratus pelajar Sains (dalam sebuah universiti), yang berminat tentang kesusasteraan adalah dua tiga kerat. Yang minat Sejarah, tidak sampai lapan orang. Yang minat lukisan, dua orang. Falsafah? Tak ada.

4. Ada kebimbangan jika memiliki ilmu sains tanpa falsafah, tanpa seni, tanpa adab dan nilai yang akan menjadi dasar kepada pengamalan ilmu itu sendiri.

5. Manakala yang belajar aliran sastera, agama dan kemanusiaan, sukar memahami tabii sains itu sendiri.

6. Lalu jadilah ilmu tanpa jiwa, jiwa tanpa jasad.

1 comment:

terry bogart said...

kalau disebuah univssti berkilblatkn sains, falsafah haruslah diperkenalkn dngn cara yg menarik, bukan sebagai suatu subject tambahn yg mngjar markah