...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Friday, 14 October 2011

Setelah Kembali Ke Universiti

1. Kembali mengajar bermakna kembali belajar. Belajar memahamkan pelajar. Dan memahami diri sendiri.

2. Nota semester lepas perlu diubah. Ilmu tidak statik bahkan sentiasa berkembang dan berubah. Setiap kali mengajar, idea dan penemuan baru akan datang.

3. Eureka! Archimedes, sarjana Greek kuno terlepas hukuman gantung di kolam mandi. Bukan di kuliah universiti atau di kandang mahkamah.

4. Alhamdullillah, setidak-tidaknya Tuhan masih memberikan idea ketika sewaktu berdiri di dewan kuliah universiti.

1 comment:

Anonymous said...

As salam Abg Min, moga ilmu yang manfaat dapat kongsi bersama anak didik dan itulah ilmu yang bermanfaat yang akan ditinggalkan kelak. Mengajar kat mana yea?