...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Monday, 3 October 2011

Mengubah Layar Bahtera Merdeka

1. Pak Subky kata, selepas PAS bersetuju menubuhkan BN, pimpinan PAS tidak mahu menggunakan lambang Kapal Layar. Ini kerana berpuluh tahun mereka lawan lambang Kapal Layar tu. Tak tergamak nak pangkah.

2. PAS juga tak mahu guna nama Perikatan atas sebab yang sama. Dato' Asri mencadangkan nama baru pakatan parti itu sebagai Barisan Nasional. UMNO dan sekutunya setuju.

3. Apalah ada pada nama dan lambang. Yang penting dalam politik adalah memperolehi kuasa.

4. PAS masih terlalu bersentimental dalam hal-hal politik sehingga menenggelamkan akal.


No comments: