...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Monday, 3 October 2011

Sejarah UMNO Yang Menakutkan

1. 12 Mac 1985, Khalil Yaakub (bukan Halil Chik), menteri UMNO mengarahkan kakitangan kerajaan tidak dibenarkan memakai purdah. Purdah tidak wajib tapi tidak juga diharamkan.

2. Berikutan itu, seorang kakitangan Melayu Islam bernama Halimatunsaadiah Kamaruddin (orang Chenderong Balai) dibuang kerja kerana pakai purdah. Karpal yang dikatakan menentang hudud itu menjadi peguambelanya.

3. Penubuhan PAS pada 1951 adalah daripada beberapa ulama UMNO kerana tidak bersetuju langkah UMNO membenarkan loteri untuk mendapatkan wang dan kelulusan aktiviti kabaret. Tak mau bersubahat.

4. Apabila Khir Johari jadi Menteri Pelajaran, dasar kementeriannya menjadikan tulisan jawi terkubur tanpa nesan.

5. Time Tun Mahathir jadi PM, sekolah agama dihentikan bantuan.

6. Sekarang setakat lawan hukum hudud, kecil sangat sejarah UMNO yang menakutkan.


No comments: