...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Tuesday 31 March 2009

Kempen Bodoh Pengundi

1. Setiap kali tiba kempen pilihanraya, semua parti akan membuat satu pendekatan yang mudah dan cepat.

2. Jika pengundi hendak tanah merah, bagikan tanah merah. Jika mereka hendak buat majlis kenduri, buat tahlil, mereka datang bawakan imam untuk baca doa. Jika mahukan tar, malam buta pun boleh dibuat.


3. Naik ke pentas kempen tentang keburukan musuh dari hujung rambut sampai ke hujung kaki. Tayang tv atau pasang radio, internet cerita yang sama.


4. Semua menjanjikan jambatan emas, syurga dan seribu cerita 1001 malam.


5. Undi parti kami, tolak parti lawan.


6. Waktu yang genting begini memang tidak perlu berpantun seloka. Kalau ada keperluan, tembak terus. Biar burung yang terbang itu mati melayang. Kalau ada kesempatan, balun habis. Biar semut itu mati ditelan perut bumi.


7. Pengundi masih lagi bodohkah atau pemimpin politik yang membodohkan diri mereka sendiri?

No comments: