...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Monday, 13 May 2013

Membuka Cerita Rahsia

1.  Mesyuarat biasanya sebelum membuat sesuatu keputusan, ada perbahasan. Ada yang menolak, ada  yang reverse dan ada bermacam hujah diberikan. Itu normal dalam mesyuarat yang berkesan. Aku banyak hal yang tak setuju dalam mesyuarat tetapi bila dah jadi keputusan, kena ikutlah.

2.  Seperti juga mesyuarat, perbincangan antara dua orang atau kawan dianggap sebagai mesyuarat. Sesi perkongsian pandangan.

3. Sebab mesyuarat adalah untuk membuat keputusan. Oleh itu, keputusan itulah yang paling penting.

4.  Malangnya, ramai tak tengok keputusan mesyuarat. Yang disibuk-sibukkan adalah proses membuat keputusan. Proses membuat keputusan bukan tak penting. Ia tetap penting selagi mengikut prosedur atau amalan kebiasaannya.

5.  Dari sinilah timbulnya penyakit membuka rahsia dalam mesyuarat.

6.  Akhirnya, bergaduh sakanlah orang di luar mesyaurat atau di luar perbincangan kerana mendapat episod berita yang tidak lengkap.


No comments: