...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Tuesday 21 May 2013

Matinya Seekor Monyet

1.  Seperti manusia, monyet juga makhluk yang ada titik mula dan akhirnya. Sudah tertulis pada kitab sebelum kelahirannya.

2.  Bagai buang tabiat seekor monyet ini apabila tidak memberi laluan pada aku. Langsung tiada rasa takut pada dirinya. Dia berdiri di belakang rumahku sedangkan rakan-rakan seusrahnya telah bertempiran lari melihat aku datang.

3. Pagi ini, kulihat monyet seekor tu terbaring di belakang rumahku, Kelopak matanya terbuka. Tangan kirinya memegang perutnya. Ada darah hitam pekat di lantai. Nyata monyet itu sudah mati.

4. Kurakamkan takziah pada warga monyet Kg. Padang Tembak atas kehilangan anggotanya. Melalui firasatku, monyet itu luka parah kerana bergaduh sesama mereka sewaktu berebut untuk pasang bendera semasa kempen PRU13 lalu.

5. Sekiranya kutahu monyet itu dalam kelukaan yang amat, tentu kurawat atau setidak-tidaknya boleh kudail 999 untuk rawatan kecemasan. Malangnya, aku tidak pernah tahu jeritan monyet tengahari semalam adalah panggilan terakhirnya.

6. Aku tidak boleh memusuhi monyet-monyet ini. Seharusnya begitu.

No comments: