...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Friday 15 March 2013

Tahniah Sasterawan Negara - Baha Zain

Semasa di Tingkatan 5, aku belajar Kesusasteraan Melayu. Buku 'Titian Zaman' susunan Usman Awang dan Ismail Ahmad adalah antara buku rujukan kami. Selain daripada Usman Awang, Latif Mohiden dan Chairil Anwar, Baha Zain adalah antara penyair yang aku suka.

Dalam buku 'Titian Zaman' itu, sebelah puisinya, aku conteng yang berbunyi...... sikap manusia tanpa mengira pangkat sudah pandai berpura2 dan tidak pernah berlaku benar....... Oleh itu kebenaran itu terletak pada diri sendiri bukan pd pagnkat atau nama.

Aku seharusnya berada di tengah kawan-kawan
atau berbicara dengan diplomat, professor atau peguam
semuanya memiliki kesukaan yang sama
berdusta pada perempuan, anak-anak dan sahabatnya
aku seharusnya tidak menulis puisi lagi......

Baha Zain, Menangguhkan Kebenaran. 1973. 

No comments: