...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Saturday, 16 March 2013

Hidup Itu Kan Drama

1.  William Shakespeare pernah menulis, hidup itu satu drama, dunia itu pentas sandiwara, manusialah yang menjadi aktornya.

2.  Samada hidup itu satu lakonan atau tidak, kena tanya diri sendiri. Kadangkala boss arah yang bukan-bukan, melayani kerenah boss sedemikian, kadangkala perlu lakonan ringan yang mengurangkan tekanan.

3.  Episod Lahad Datu, hakikatnya kini latar belakang Lahad Datu telah menjadi drama bersiri. Cuma pengarahnya ramai dan stesyen medianya pun banyak. Bercabang-cabang.

4.  Menjelang demam pilihanraya, drama semakin banyak. Rakyat yang bijak tidak sekadar menjadi penonton pasif.
No comments: