...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Sunday, 24 March 2013

Bertemasyalah Melayu!

1.  Dalam sebuah lagu dalam filem klasik' Antara Senyum dan Tangis', Momo Latif ajak P. Ramlee 'bertemasya lah sayang' tapi P. Ramlee jawab 'sabarlah dulu Dinda'.

2.  Usman Awang menulis dalam puisinya yang bertajuk 'Melayu', orang Melayu kaya dengan temasyanya.

3.  Malam tadi, aku termacet di bandar Kuantan. Hotel-hotel fully booked dari Gambang, Teluk Cempedak, Indera Mahkota, Beserah dan Kuantan sendiri.

4.  Depan Hotel Green Leaf, berpuluh-puluh bas parking di tepi jalan. Bunga api mencarik-carik kegelapan malam yang bulannya separuh menyala. Dentuman mengegarkan.

5. Orang Melayu (kecik-besar-tua-muda-laki-perempuan) bert'shirt oren 'Janji Ditepati' melintas gagah di tengah-tengah kereta yang berbaris panjang.

6.  Di jari mereka ada beg-beg kertas berisi 'cenderamata' dari pemberrian anak bangsawan Pekan, bandar diRaja Pahang.

7.  Dari raut muka mak cik tua itu, puas hatinya aku!
No comments: