...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Wednesday, 15 June 2011

Untungnya Nelayan Melayu

1. Langkah kerajaan menarik subsidi diesel kepada nelayan adalah sesuai dalam kondisi politik negara. Kebanyakan nelayan yang terlibat adalah terdiri daripada kaum Cina yang telah membuat tsunami politik pada pilihanraya lalu.

2. Inilah waktunya, MCA menjadi hero pembela kaum nelayan dengan mengkritik menteri UMNO sebagai `tidur'. MCA yang hilang sokongan setidak-tidaknya akan memperolehi keuntungan politik dari kes ini.

3. Nelayan Melayu juga berkolek di tepi muara, mencari ikan di tebing sungai dan memancing pada danau sepi tanpa subsidi.

4. Tahniah para nelayan Melayu yang tidak bergantung hidup dengan subsidi. Biarlah Melayu kais pagi, makan pagi.

No comments: