...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Wednesday, 22 June 2011

Mengapa disebut KERAJAAN?

1. Dalam tradisi politik Melayu, kewujudan sebuah kerajaan dimulakan dengan wujudnya raja sebagai pemimpin. Kemudian mendapat kesetiaan daripada rakyat dalam sesebuah wilayah. Melalui proses tersebut, raja memiliki kedaulatan yang menjadi landasan dalam sistem bermasyarakat.

2. Oleh itu, tiada elemen utama dalam konteks kerajaan yang dilihat kuasa lebih berada pada batang tubuh raja itu sendiri. Sehingga lidahnya menjadi kitab yang suci untuk disembah oleh rakyatnya. Air basuhan kakinya menjadi ramuan ubat mujarab.

3. Berbeza dalam tradisi Inggeris. Mereka menyebut `government'. Istilah `Kingdom' hanya dalam lipatan sejarah.

4. Sedang berfikir lagi.....

No comments: