...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Saturday, 25 June 2011

Perhimpunan Yang Menamatkan Dominasi BN

1. Dengan siaran berulang kali di kaca tivi dan media tentang himpunan Bersih 2.0, mauduk perhimpunan akan terus berada pada carta teratas perbualan masyarakat.

2. Jumlah undian lebih 1 juta sokongan pada perhimpunan Bersih 2.0 membayangkan bahawa perhimpunan itu akan lebih berskala besar.

3. Langkah mengadakan perhimpunan di Kuching dan Kota Kinabalu menambah-nambahkan lagi tekanan kepada kerajaan sedia ada.

4. Sokongan terbuka oleh SN Dato' A. Samad Said dan Aziz Bari sememangnya tersedia merungsingkan.

5. Pasukan peguam yang bersedia berkhidmat dan menghadapi risiko kena tangkap.....wow!

6. Melayu, Cina, India, Iban, Kadazan dan lain-lain turun ke jalan raya.

7. Era memperayai sistem pilihanraya semakin mereput.

8. Inilah saatnya untuk menamatkan satu marathon lebih setengah abad hegemoni kuasa.

No comments: