...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Tuesday, 14 June 2011

Mencari Buang Mendapat Janda

1. Dr. Shahrol kata, luka di perut dan pipiku adalah akibat sengatan ulat tenggek. Binatang itu mudah didapati di kawasan padi dan kelapa sawit. Biasanya menyerang manusia pada waktu malam.

2. Lukanya bagai terkena libasan pedang di hujung kulit pipiku. Pedih. Setelah itu, gatal pula.

3. Menurut perubatan orang tua-tua dulu, carilah orang bujang yang berkahwin dengan janda atau si janda yang berkahwin dengan anak bujang untuk mengubati sengatan itu. Berilah beberapa keping daun jambu muda dan minta dikunyah kemudiah ludahkan di tempat yang kena sengat.

4. Nak cuba? :)

No comments: