...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Friday, 19 December 2008

Siapa nak swastakan pesakit?

1. Tiba-tiba meletup sahaja kerajaan mahu tangguhkan pembelian IJN oleh Sime Darby. Barangkali mereka merancang dalam gelap.

2. Dr. Jayakumar, Ahli Parlimen Sungai Siput pernah mengajak kami (aku sekali) pergi buat demonstrasi di Hospital Besar Ipoh kerana isu penswastaaan hospital. Aku minta beberapa pemuda lain pergi sekali bagi menunjukkan sokongan perjuangan tersebut.

3. Kawan aku kata, bila mereka edar handbill tentang projek nak swastakan hospital, ramai yang ambil tetapi tak baca. Katanya, susah hendak berhadapan dengan rakyat yang `tak berani'.

4. Sebab? Sebab yang mengedarkan risalah itupun tak baca risalah itu! Memang ramai 'berjuang' sekadar mengikut dan terikut.

5. Beberapa perkhidmatan di hospital sudah diswastakan. Aku harap ada sesiapa yang sukarela mengambil alih 'sakit' dan 'pesakit'. Biarlah 'sakit' dan 'pesakit' menjadi orang yang sihat dan memberi sumbangan dalam kehidupan mereka.

6. Hari ini, alhamdulillah aku dan keluarga aku sihat. Waktu beginilah aku sepatutnya mengambil peranan orang sakit yang tidak mampu berbuat apa-apa. Selagi aku sihat, insyaAllah.

No comments: