...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Sunday, 14 December 2008

Malam Yang Panjang

1. Malam pada musim sejuk memang panjang. Pukul 4 petang sudah maghrib dan 8 pagi baru habis Subuh. Satu wuduk untuk empat waktu sembahyang.

2. Masa terlalu singkat. Cepat benar seminggu berlalu. Terasa waktu pergi begitu sahaja.

3. Jika bekerja kerana cahaya matahari yang terang, pasti banyak tertangguh dan terlepas. Kegelapan malam perlu diredah meski payah. Ini kerana, sudah terdidik malam adalah waktu tidur. Waktu rehat.

4. Apabila waktu malam begini panjang, apakah rehat sahaja?

5. Malam yang panjang. Ilham belum datang. Mimpi tidak pernah habis. Cerita politik tanahair seperti Hikayat Sang Ramayana. Penuh dengan metos. Sarat dengan lagenda ciptaan.

6. Karya lewat malam menanti ketenangan datang.

No comments: