...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Monday, 1 October 2007

Pada Ramadhan Yang Berbaki

Pejam celik - pejam celik, Ramadhan menghampiri waktu permisinya. Syawal datang lagi. Mengalirkah air mata ini tatkala laungan takbir berbunyi. Apakah kerana rindu pada keluarga di tanahair tercinta atau Ramadhan yang telah pergi? Atau mengalir kerana terusik pada dendangan lagu P. Ramlee dan Rafeah Buang? Ahhh....romantisme sungguh!

Ramadhan yang berbaki hanya tinggal beberapa hari. Malam pencarian masih belum terhasil sungguh. Siang berlapar - malam tidur kekenyangan mimpi dan sendat perut yang terisi.

Aku sekadar mengingatkan diri ini yang sering terlupa pada pengertian Ramadhan dan Shawal .....yang sering ditafsirkan bulan kelaparan (ramadhan) dan bulan kebebasan daripada kelaparan (syawal).

Kerana berpuasa di Swansea ini seperti tidak di tempat sendiri. Aku terlupa bahawa bumi ini milik Tuhan yang sama, bintang di langit itu jua milik Tuhan yang sama. Aku sering terlupa.

1 comment:

Anonymous said...

camne pose kat sana weh...sronok ke?idak ke sejuk?kume kt pejabat nih kene ekon skit pn dh sejuk bebenor.. ngeligih badan ni.tolong le coye kan motor2 beso kot ade yg muroh..leh minjam lesen AP tu..
kat sini maha bebenor..
okler..slmt berpose n brhari ghaye dr crew opis PAS Peghok
maap zahir n batin